Blog Digitale Klantgerichtheid

Geplaatst op

Vanuit het thema Gastvrijheid kom ik natuurlijk ook in aanraking met branches anders dan Hospitality. Mijn credo is dan altijd:  “We spreken in de hospitality over gasten . . . maar ook klanten, cliënten, patiënten, studenten en burgers: Iedereen wil graag goed geholpen worden   . . . als het even kan professioneel, met aandacht vriendelijk en efficiënt”. En laten we eerlijk zijn iedereen heeft, met name op eigen terrein de rol van gastvrouw/-heer te vervullen. . . . toch?

In alle branches speelt automatisering en digitalisering een actuele rol. “Steeds verdergaande automatisering gaat ten koste van het persoonlijke contact en dat betekent minder klantgerichtheid” Deze zin wordt door deelnemers vaak al direct bij de aftrap van de training ‘Klantgerichtheid’ naar voren gebracht. Voor mij altijd een uitdaging deze stelling door de deelnemers zelf te laten ‘uitkauwen’. Het is een heerlijk vertrekpunt van de sessie: De discussie komt namelijk direct op gang. Want klopt deze uitspraak wel? We willen toch allemaal meer ‘digitale snelweg’? Snellere levertijden en op ieder moment van de dag onze bestelling kunnen doen? Daar worden we als consument toch blij van?

Dat klopt! “De klant wil deze technologie omwille van de efficiëntie, maar tegelijk moet het contact met bedrijven ook steeds meer menselijk zijn. Hoe omgaan met deze tegenstelling is dé uitdaging. De klantenrelatie van de toekomst is digitaal én menselijk. Iedereen praat meer en meer over het digitale, waardoor het menselijke contact vaak wordt onderschat. En met een arbeidsverleden in de Hospitality is dat juist mijn stokpaardje! Het gaat om de juiste ‘fit’ die je voor je eigen bedrijf moet uitvinden. Dat doe je o.a. door te luisteren naar de klant. En met luisteren bedoel ik dan ook écht goed luisteren! Oprechte feedback vragen in een continue-proces en er werkelijk iets mee doen! 

Vier types organisaties In het boek  “‘When Digital Becomes Human’ van Steven van Belleghem worden ze alle vier beschreven en ik kan het je van harte aanbevelen. Het is helder op papier gezet en gaat verder dan de klassieke theorieën over klantgerichtheid.

Ten eerste de bedrijven die vanuit een gunstige vestigingsplaats, met schappelijke prijs en goed product hun zaak exploiteren. Waar je het voorheen wel zo kon redden . . vergeet het nu maar. Wanneer ze hun menselijke én digitale kwaliteiten niet op orde hebben zijn ze gedoemd te verdwijnen. Veel van dat soort bedrijven zijn de afgelopen jaren failliet gegaan.

Dan de bedrijven die een sterke band opbouwen. “De vent maakt de tent”. Helemaal waar. Met name in veel kleinere (mkb) bedrijven is dit een ijzersterke troef. Maar het is ook een risico. Immers wanneer vanuit het niets de concurrentie de kracht van het digitale gebruikt om het gedrag van de klant te veranderen (Uber, AirB&B) zul je als ondernemer, wil je overleven sterk moeten nadenken over jouw antwoord hierop.

Sommige bedrijven leven enkel van het digitale; sterker nog zij lijken er alles aan te doen het menselijk contact te vermijden. Bedrijven als Facebook en Google hebben natuurlijk deze perfect digitale interface met de klant. Maar ook het NL bel-bedrijf Simyo (winnaar top 10 meest klantvriendelijk bedrijf) heeft zich super succesvol in de markt ‘geknokt’. Dit is echter voorbehouden aan een selecte club. En val je daarbuiten? Dan blijft het een vechtmarkt met (te) kleine marges, helaas.

Tot slot de meest succesvol opkomende bedrijven; Zij hebben een uitgekiende combinatie van digitaal én menselijk gedrag. Hun systemen verlopen perfect en tijdens contactmomenten hebben ze een ijzersterke focus op de klant. ‘Extreem klantgericht’ noemen we dit. Mijn ‘hero’ hierin is Coolblue: Een van de grootste webshops van de Benelux, dat heel bewust de menselijke factor in de klantcontacten legt. Het feit dat ze een manager “blije klanten’ hebben zegt al genoeg. Prachtig toch?

Ik hoop dat je na het lezen van mijn verhaal gaat nadenken over jouw klantenrelatie. Wat betekent verdergaande digitalisering en automatisering voor interne processen. Welk gedrag van medewerkers in jouw bedrijf hoort daarbij? Probeer de juiste balans te zoeken opdat jouw doelgroep zich happy voelt. Daar doe je het voor! Succes ermee!

Frans Heerink  Trainer – Luisteraar Rightstyle – maakt gasten blij!

Frans Heerink, Uw gastheer
Telefoon: (0529) 455667
Email: frans@rightstyle.nl                                                                                                                                                    Copyrights Rightstyle® 2017